Tiedote 1/2013

Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiö


Tiedote 1/2013 12.3.2013


TALVIAURAUS

Talvi on ollut vaikea. Huonot lentosäät ja paljon lunta. Kenttä on muutamaa päivää lukuun ottamatta ollut silti koko talvikauden hyvässä käyttökunnossa. Auratuilla alueilla on lumipinnan alla jäätä, joten jossain vaiheessa keväällä saattaa olla erittäin liukasta. Kannattaa ottaa lennon suunnittelussa huomioon ja tarkastaa kiito- ja rullaustie ennen lentoa, erityisesti sivutuulella.

Kentän aurausurakoitsija on ainakin kevätkauden osalta vaihtunut. Aurausta pitkäaikaisesti suorittanut Arto Hottola on estynyt, joten ainakin nyt kevätkauden auraamista Jatkaa Risto Iivonen. Ristohan asuu aivan lähellä lentokenttää (perusosan 25 ”jatkeella”) ja kalusto on samanlainen kuin Artollakin, joka myös tarvittaessa avustaa ja konsultoi edelleen.

Risto Iivosen puhelinnumero on 0400 186454.

LENNOT PIMEÄLLÄ JA KIITOTIEVALOT

Nyt on taas sopiva aika harjoitella yölentotoimintaa. Sillä varauksella, että ”yö” tarkoittaa tässä tapauksessa ympäristöluvan mukaisesti käytännössä auringon laskun jälkeistä iltaa ma-pe klo 22 saakka ja la-su klo 21 saakka. Eli entiseen malliin mennään. Myöhemmätkin ajankohdat käyvät poikkeustapauksissa, mutta paikallislennot ja laskukierrosharjoittelu eivät (klo 22-9 ja 21-9) pääsääntöisesti tule kysymykseen. Välttämättömät lähdöt ja paluut matkalennoille sen sijaan yleensä järjestyvät, mutta niihin edellytetään ennakkolupaa (PPR). Sen saa puhelimella Jukka Salokannel, 044 700 2964.

Tämä kaikki siksi, että ympäristölupamääräyksien toteutumista on kentän pitäjän valvottava.

Lentotoimintaan pimeällä (= VFR-lentotoiminta yöllä) edellytetään ilmailumääräyksen OPS M1-6 kohdan 3.2.3 mukaisesti ns. yölentovarmistajaa, jonka tehtävänä on huolehtia kiitotievaloista, olla tarvittaessa yhteydessä ilma-aluksiin radiopuhelimella sekä toimia vaara- tai onnettomuustilanteissa yhteyshenkilönä.

Lentokenttäsäätiö edellyttää, että tällainen henkilö on saanut taholtamme koulutuksen kiitotievalojen käyttöön ja muihinkin ko. ilmailumääräyksen edellyttämiin asioihin. Ilmailuradiopuhelimen hoitajan todistus on oltava. Tarvittaessa lentopaikan päällikkö Jukka Salokannel tai Lahti-Vesivehmaan lennonopettajat FI(A) antavat asiaan perehdyttämiskoulutuksen.


Uutena asiana on nyt se, että kiitotievalojen käyttö on maksullista (kts hinnasto 2013). Kiitotievalojen käyttöoikeusmaksu on 10 e/ilta/lentokone. Käytännössä siis joka kerta, kun valot laitetaan päälle lentotoimintaa varten, jokainen silloin lentävä kone maksaa tuon kympin. Tapahtuneesta käytöstä tulee ilmoittaa lennonvalmistelutilan alakerrassa olevalla lomakelappusella, joka laitetaan lentokenttäsäätiön postilaatikkoon (postilaatikoista se vasemmanpuoleinen) tai sähköpostilla jukka.salokannel@pp.inet.fi. Laskutus tapahtuu loppukeväällä yölentokauden päätyttyä. Laskut lähetetään lentokoneen rekisteriin merkitylle omistajalle, mikäli poikkeavaa tietoa ei ole ilmoitettu.


LENTOKENTÄLLÄ LIIKKUMINEN AJONEUVOILLA

Ollut kuluvana talvena varsinainen riesa parin ”hiljaisemman” talven jälkeen. Vuoden 2012 viimeisinä päiviä saatiin yksi porukka ralliajosta kiitotiellä kiinni itse teosta ja poliisit paikalle. Vaadittiin korvauksia ylimääräisestä aurauksesta ja vartiointikuluista. Ensimmäinen maksuerä on jo maksettu. Toivottavasti sana kulkee.

Nyt on myös Asikkalan kunnalta on haettu ja saatu vahvistus ajokieltoon lentokenttäalueella. Mitään dramaattista se ei tarkoita, mutta antaa mm. syyteoikeuden vahinkojen tai onnettomuuksien sattuessa asianomaisia vastaan sekä siirtää vastuuta pois lentokentän pitäjältä, jolla ei ole realistisia mahdollisuuksia valvoa aukottomasti lentokenttäalueella tapahtuvaa toimintaa.

Liikkuminen kenttäalueella on tietenkin sallittu lentotoimintaan ja kentän yläpitoon liittyvissä asioissa, mutta ilmailuväenkään ei pidä siis tarpeettomasti ajella lentokenttäalueella.

Mikäli lentokenttäalueella liikkuu tuntemattomia ajoneuvoja, kuka tahansa voi ottaa rekisteritunnuksen muistiin ja ilmoittaa sen Jukka Salokannel 044 700 2964.

LASKUVARJOKERHO JATKAA TOIMINTAANSA VESIVEHMAALLLA

Hämeen Laskuvarjourheilijat ry on vuokrannut/vuokraamassa Metsähallitukselta maa-alueen ns. ”Suvirannan hallin” takamaastosta (länsipuoli), hakkuuaukioalueelta. Heillä on alustavat suunnitelmat sinne tarvittavista tiloista. Myös vesijohto on tarkoitus kaivaa heidän ”tontilleen” museohallin luona olevalta päävesijohdolta. Todennäköisesti siitä saavat myöhemmin myös muut vedentarvitsijat haaroittaa oman liittymän osallistumalla kustannuksiin, joko heti tai sitten myöhemmin. On käynyt jo selville, että ihan halpoja eivät tällaiset vesihommat ole.

ISOMMAT TAPAHTUMAT 2013

-    Purjelentokilpailu Vesivehmaa Open, 20-vuotisjuhlakisa, ajankohta 18.–25.5.2013, järjestää Padasjoen Lentokerho ry
-    Ilmailuun tutustumispäivä, sunnuntai 26.5.2013, järjestää Vesis ry
-    Taitolennon Suomen Mestaruuskilpailut, 27.–29.6.2013. Torstai 27.6. on varattu harjoituksille, perjantai ja lauantaina ovat varsinaiset kisapäivät ja sunnuntai 30.6. on varapäivä jota käytetään vain, mikäli sää on estänyt kilpailuohjelman läpiviemisen muina päivinä. Järjestäjänä Urheilutaitolentäjät ry.

Taitolentokisojen osalta on järjestäjän kanssa sovittu, että muu lentotoiminta on mahdollista myös kisojen aikana, mutta kilpailusuoritukset aiheuttavat lyhytaikaisia katkoja, joten näille päiville ei ole viisasta kasata aikataulultaan kovin tiukkaa koulutus-, hyppy-, liidin- tai lennokkitoimintaohjelmaa.