Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiö

Tiedote 2/2012 3.12.2012

1.    Osoitteenmuutos

Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiön uusi postiosoite on nyt suoraan lentokentälle: Lentotie 105, 17130 VESIVEHMAA. Lennonvalmistelurakennuksen nurkalla on tätä varten postilaatikko. Samassa telineessä on myös Vesis ry:n ja Blue Skies Aviation Oy:n laatikot sekä piakkoin myös Päijät-Hämeen ilmailumuseon laatikko. Mikäli jollain organisaatiolla on vielä tarvetta muuttaa postiosoitteensa lentokentälle, yhteys Jukka Salokannel, 044 7002964

2.    Sääasema -asiaa

Vanha automaattinen Vaisala AW-11 sääasema on epäkuntoinen. Sitä ei Lentokenttäsäätiö voi enää korjauttaa huomattavien kustannusten takia ja myös siksi, että Vaisala on lopettamassa/lopettanut tämän laitetyypin huollot ja korjaukset mm. varaosien puutteen takia. Mahdollisesti sääasemaa yritetään paikallisten, ilmailevien elektroniikkagurujen voimin vielä itse korjata, mutta siitä myöhemmin.

Tilalle ollaan hankkimassa halvempaa ja toiminnallisesti suppeampaa sääasemaa, mutta joka silti täyttäisi perustarpeet. Esimerkiksi kuten http://www.lomamokitruolahti.fi/weather/ tai http://www.efnu.fi/weather.  Lentokentän sää näkyisi netin kautta ja näytöllä myös lentokentän lennonvalmistelutilassa. Hanke vireillä, tehdään niin nopeasti kuin on käytännöllistä.

3.    Lennonvalmistelutilan käyttömaksun laskutus ja avain

Joitakin käyttömaksuja on eräpäivän jälkeen maksamatta. Maksuja ei sen kummemmin karhuta, avainlätkä suljetaan pois käytöstä. Mikäli avaimen haltija katsoo, ettei tarvitse/käytä enää avainta kannattaa ilmoittaa se aina heti, sekä palauttaa avain. Laskutus koskee vuotta 2012, joten ensi vuotta koskien on muutokset ilmoitettava ihan näinä aikoina.

4.    Talvinen lumenauraus Lahti-Vesivehmaalla

Talviauraus on taas aloitettu. Lokakuun lopulla saimme ehdotuksia, että kenttä suljettaisiin talveksi, aurausta ei lainkaan suoritettaisi, ja näin saataisiin merkittäviä säästöjä. Asiasta käytiin keskustelua, mutta todettiin, että auraus on edelleen välttämätöntä eikä asiaa käsitelty lentokenttäsäätiön hallituksessa.

Lentokenttäsäätiö siis aurauttaa (traktorilumilingolla) edelleen kentälle johtavan liittymätien, kiitotien 07/25 ja sen rullaustien, osan asematasoa sekä LIK:n hallille johtavan rullaustien. Kentän toimijoiden omat auraustarpeet, kuten hallien edustat ja niiden rullaustiet, pihat yms aurauttavat (ja kustantavat) aiempaan tapaan näiden tarvitsijat/rakennuksen omistaja-haltijat. He voivat sopia asiasta aurausurakoitsijan kanssa suoraan, Arto Hottola, 0500 492778. Tällaiset auraukset suoritetaan kentän muun aurauksen yhteydessä.

Kustannussyistä lentokentän auraustarvetta pyritään priorisoimaan. Ensisijaista on ilmailullinen tarve suhteessa lentosäihin. Tavallisesti odotetaan myös lumisateen loppumista, väliaurauksia suoritetaan vain mikäli kertymä on todella runsasta. Tästä syystä esimerkiksi kentän liittymätiellä voi olla ajoittain runsaasti lunta. Varsinkin kovalla tuulella kinostuminen on paikoittain huomattavaa. Kannattaa siis harkita autolla kentällä käymistä tilanteen mukaan; kellonaika huomioiden ja kovin vaikeissa keliolosuhteissa tai heti lumipyryn jälkeen.

5.    Vuosi on lopuillaan

Toimintavuosi on lentotoiminnan osalta ollut hiukan edellistä hiljaisempi. Huonot lentosäät olivat siinä pääsyynä. Paljon myönteistäkin kehitystä on silti tapahtunut. Kohti uutta toimintavuotta siis!

Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiön puolesta kaikille lentokentän toimijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2013.