Tärkeää

Ilmailutiedot


------------------------------

  • Lentopaikkojen perustietojen päivitys Finavian VFR-Suomi / Finland sivustolla on päättynyt 7.2.2014 alkaen. Kyseiset tiedot saa nyt näkyviin kohteesta www.lentopaikat.fi. Poikkeamat tiedoista entiseen tapaan NOTAM-tietoina.
  • HUOM! Moottoroiduilla ilma-aluksilla suoritettavat nousut ja laskut lentokentällä ovat sallittuja MON-FRI 0500-2000 UTC sekä SAT-SUN 0600-1900 UTC (kesäaikana MON-FRI 0400-1900 UTC sekä SAT-SUN 0500-1800 UTC). Suomen aikoina nämä ovat aina: ma-pe klo 7-22 ja la-su 8-21. Näiden aikojen ulkopuolella lentotoimintaa on ympäristösyistä rajoitettu ja niihin vaaditaan lentopaikan pitäjän antama ennakkolupa (PPR).
  • Lennokkitoimintaohje ( = Miehittämätön ilma-alusjärjestelmä) uusittu 9.3.2021. Ohjeistus löytyy lentopaikan toimintaohjeista kohdasta 14.A-B.

Ajankohtaista tietoa ilmailulle EFLA:


Lentopaikkaa koskevia NOTAM -tiedotteita ei enää julkaista tällä lentopaikan internet sivustolla vaan ne löytyvät kuten muutkin NOTAM tiedotteet sekä lentopaikat.fi Lahti-Vesivehmaan tietojen kautta.

----------------------

Lennokit ovat nykyisin "miehittämätön ilma-alusjärjestelmä". Sitä koskeva ohjeistus ja toiminta lentopaikoilla on uudistunut. Katso lentopaikan toimintaohjeista kokonaan uusittu kohta 14 A-B ja huomioi myös sieltä linkki karttaan "rajoittava UAS-vyöhyke".

________________


Lahti-Vesivehmaan paikallissääasema on toiminnassa. Ilmailuradiolla se toimii taajuudella 135,250 MHz. Paina kolme kertaa rauhallisesti lähetyspainiketta. Internetin kautta löytyy osoitteesta https://aviamaps.com/metar luettelosta tunnuksella EFLA, josta löytyvät myös kaikki muutkin Suomen automaattiset sääasemat.

Vesivehmaan paikallissää information https://aviamaps.com/metar

Lisäys 27.6.2023:

HUOM! Traficom on kirjeellään 28.4.2023 pyytänyt tiedottamaan, että valvomattomien lentopaikkojen tarjoamat säätiedot eivät täytä virallisia lentosääpalvelulle (MET) asetettuja vaatimuksia. Virallista lentosääpalvelua ja siten myös METAR-sanomia Suomessa voi tarjota tällä hetkellä ainoastaan Ilmatieteenlaitos.

Lahti-Vesivehmaan osalta säätietojen käyttäjien tulee ymmärtää, että kyseessä ei ole virallisen sääpalvelun tuottajan tarjoama tieto.

Lahti-Vesivehmaan sääasema on hankittu v. 2019 ja sen on toimittanut ja asentanut Vaisala Oy, joka on maailman johtava säähavaintolaitteiden valmistaja. Siitä on tehty Vaisalan kanssa jatkuvasti voimassa oleva huoltosopimus (maksullinen palvelu) ja lisäksi asemaa voidaan tarvittaessa kalibroida etäyhteydellä. Aseman on pääosin rahoittanut Liikenne- ja viestintäministeriö, mutta myös lentokentän ylläpitäjän omaa rahoitusta ja työpanosta oli mukana. Lentokentän alueen sähköistystä on hiljakkoin parannettu maakaapeloinnilla ja datayhteys tapahtuu valokuituyhteydellä.

Sääasema antaa omalla radiotaajuudella lentokentän paikallisen säätiedon 30 minuutin välein englanniksi, ilmailun käyttämällä säätietokoodilla. Sama säätieto on nähtävissä Aviamaps.fi tietokannassa tietokoneella tai älypuhelimella.

Sääaseman radiotaajuus on 135,250 MHz ja siitä tullaan jatkossa käyttämään lentopaikan tiedoissa termiä information. Muuta tietoa kuin paikallissää tällä taajuudella ei ole.

Muutokset lentopaikan tietoihin ja karttoihin tapahtuvat aikataulujen ja resurssien mukaan. Muutosten jälkeen kaikki muut (esim. MET, METAR, VOLMET, ATIS) termit ovat virheellisiä.

_________________


Kiitotie 12/30 on poistettu ilmailukäytöstä.

-----------------------------------------------------------

Kiitotien 25 laskukierros on oikeanpuoleinen 11.4.2016 alkaen. Tarkoituksena melukuorman vähentäminen Vesivehmaan kylän päältä.